BK-informatie project Sleutelwerken Sinds haar oprichting in 1979 plaatste BK-informatie ruim 1600 advertenties voor kunstopdrachten in de openbare ruimte. Deze kunst is de afgelopen decennia een vertrouwd onderdeel geworden van het Nederlandse straatbeeld. Het is een uniek soort erfgoed, kenmerkend voor de Nederlandse omgang met de openbare ruimte en een weergave van politiek-maatschappelijke denkbeelden. Het jubileumjaar wordt aangegrepen om een belangrijk thema aan te snijden: de staat van de kunst in de openbare ruimte. Wat heeft deze belangrijke kunstgeschiedenis Nederland gebracht? En heeft het nog toekomst?
De Groene Kathedraal, Marinus Boezem, Almere, 1996 (foto Gert Schutte)
100 sleutelwerken Om de historische ontwikkeling van kunst in de openbare ruimte inzichtelijk te maken, hebben we 100 sleutelwerken kunst in de openbare ruimte bekend gemaakt. Sleutelwerken zijn kunstwerken die artistiek, historisch, ruimtelijk of maatschappelijk van belang zijn of zijn geweest. Sleutelwerken zijn vertegenwoordigers van een tijdgeest; typerend voor een bepaalde periode in de geschiedenis. Of ze hebben bijgedragen aan de bewustwording rond een onderwerp en zijn opgenomen in het collectief geheugen. De lijst is te vinden op de website sleutelwerken.nl.
Campagne #watdoetdathier
De campagne #watdoetdathier is in het leven geroepen om erachter te komen hoe kunstwerken in de samenleving zijn geland: Nederlanders lopen bellend langs het standbeeld in het park of rijden langs het kunstwerk op de rotonde zonder dat ze het doorhebben. Openbare kunst is overal, ook in onze directe omgeving. We verzamelden via Facebook, Instagram en de website sleutelwerken.nl
zoveel mogelijk foto’s en verhalen van publieke kunstwerken overal in Nederland. Wat heeft het kunstwerk in de afgelopen jaren meegemaakt? Wordt het goed onderhouden of is het een hangplek geworden? Wat denk je dat het betekent? We vroegen aan het publiek: Vertel het ons!
Symposium De inzichten die we hebben opgedaan via het selecteren van de sleutelwerken en de campagne #watdoetdathier, vormen de basis voor het symposium. Kunst in de openbare ruimte wordt tijdens het symposium onder de loep wordt genomen. Wat is de staat van de kunst in de openbare ruimte? Hoe gaan we om met monumenten? Welke verantwoordelijkheden bestaan er rond kunst in de openbare ruimte? Wat heeft deze belangrijke kunstgeschiedenis Nederland gebracht? En heeft het nog toekomst?
Team Esther Didden - projectleider Laura Abbink - productie